Doel

Het trekken aan de riem tijdens een wandeling is, samen met het niet willen komen, het meest voorkomende probleem van een hondeneigenaar.
Het doel van de hieronder beschreven methode is om een hond te leren dat hij tijdens een wandeling aan een slappe riem moet lopen.

Achtergrond    

Op veel hondenscholen wordt de “volg” oefening gebruikt om de hond te leren dat hij netjes naast de eigenaar moet lopen. “Volgen” is echter een appèloefening, die flink wat concentratie van de hond op de baas vereist.
Als je “volgen” wilt gebruiken om er voor te zorgen dat de hond tijdens een gewone wandeling niet aan de lijn mag trekken betekent dit dus dat de hond tijdens de hele wandeling goed op zijn baas moet letten. Veel honden kunnen zich hiervoor niet lang genoeg concentreren. Daarom gaat het onderweg wel eens mis.

Als je wat aan dit gedrag wil doen kan je je natuurlijk ook afvragen hoe dit gedrag ontstaat, wat voor beloning dit gedrag oplevert, en vervolgens die beloning wegnemen. Want gedrag dat nooit beloond wordt is zinloos en het zal dus vanzelf verdwijnen.

De meeste honden trekken aan de lijn omdat hij ergens als eerste wil zijn. Dat “ergens” is altijd iets dat erg belonend is: een lantaarnpaal om lekker aan te snuffelen en desnoods zelf een geurvlag uit te zetten, een veldje waar de hond los mag (en dat los mogen kan hem niet snel genoeg gebeuren), een andere hond waar een “goed gesprek” mee gevoerd moet worden enz.

Als we er nu maar voor zorgen dat de hond geen beloning krijgt zolang hij aan de lijn trekt, en dat hij wel zijn beloning krijgt als hij aan een slappe lijn loopt, dan hebben we de middelen om dit gedrag te beïnvloeden.

Methode

Het is erg belangrijk dat de hond nooit beloond wordt voor het trekken aan de riem. Ook niet als je een keer bevangen wordt door medelijden (“maar hij moet zo nodig, laat hem maar voor deze keer”).

Je kunt het beste beginnen met de hond alle ruimte te geven die de riem toelaat. De ideale lengte is een riem van 150 tot 200 cm. Je houdt de riem bij het handvat beet, en de hond krijgt verder alle ruimte.
Zodra de hond gaat trekken aan de riem stop je met lopen. Je bevriest als het ware, zodat de hond geen stap verder meer komt. Vervolgens is het aan de hond om uit te vinden wat hij moet doen om weer beweging in jou te krijgen.

Negeer de hond dus, ga bijvoorbeeld in de lucht staan kijken of fluit een nonchalant deuntje. Zodra de hond stopt met trekken (en dat moment komt echt, want hij komt zo immers nergens) krijgt hij een beloning. Een prijzend woord, een knuffel of iets lekkers.
Op het moment dat je weer aandacht hebt ga je weer verder.
Als de hond nu weer trekt: stoppen, bevriezen en van voor af aan beginnen. In het begin zal je meer stil staan dan lopen, maar als je dit een tijdje volhoudt zal de hond eieren voor zijn geld kiezen.

Een variant op deze methode maakt gebruik van de “flexi” lijn of rollijn.
Deze lijnen zijn in diverse maten te koop, variërend van 4 tot 10 meter. Als de hond hiermee aan een “slappe” lijn loopt voelt hij een constante lichte druk in de halsband, veroorzaakt door het opwindmechanisme in het handvat.
Als de hond het einde van de lijn bereikt heeft zal de druk plotseling groter worden, doordat er nu eenmaal niet meer ruimte in de lijn zit. Zodra de hond het einde van de lijn bereikt heeft stop je met lopen en ga je weer de vogeltjes bewonderen.

Kijkt de hond naar je dan kan je hem bij je roepen (hij heeft nu immers een paar meter af te leggen, dus dit wordt een leuk spelletje!) en krijgt hij een lekkere beloning.
Zo leert de hond dat een plotselinge toename van de druk op de halsband betekent dat hij bij het baasje een beloning kan gaan halen.
Als de hond dit eenmaal doorheeft kan je hem ook nog leren dat hij bijna bij het einde van de lijn is door heel lichtjes op de “rem” in het handvat van de flexi lijn te drukken. Zolang de hond bezig is de lijn uit te rollen geeft dit een ratelend geluid. Je kunt  de hond zo leren dat dit geluid betekent dat hij niet veel verder meer kan. Als je dan na een paar rateltjes de rem helemaal indrukt komt er weer die plotselinge druk op de halsband en zal de hond naar je toekomen.
Zo wordt het ratelend geluid uit de flexi het signaal voor de hond om je op te zoeken.

Je kunt ook een Gentle Leader of andere hulpmiddelen gebruiken.

In het filmpje hoe het niet moet;-)