Bachbloesem Remedies voor honden 

Bij PuppyStar gebruiken wij regelmatig Bachbloesem Remedies ter ondersteuning van gedragstherapie maar ook voor zaken als: wagenziekte bij pups, ondersteuning bij het alleen thuis leren blijven, angst voor geluiden onzekerheid, puberteit, coprofagie (poep eten) ect. We zetten het ook preventief in bijvoorbeeld om een puppy te helpen de eerste nachtjes bij hun nieuwe baasjes zo probleemloos mogelijk door te komen en ga zo maar door. Bachbloesems werken vaak fantastisch ter ondersteuning. Wij hebben er verbluffende resultaten mee geboekt.

Ondersteuning van gedragstherapie

Ook voor dieren geldt binnen de Bachbloesem therapie dat je uitgaat van het dier als een geheel, net als bij mensen.
Omdat het vaak verschrikkelijk moeilijk is om in te schatten wat de hoofdoorzaak van de onbalans van een dier is adviseren wij dringend advies in te vinden bij een gedragsdeskundige zodat deze in samenspraak met u tot een goede diagnose kan komen en een plan de campagne in kan stellen dat ondersteund wordt met remedies.

Bachbloesem Remedies zijn noch voor mensen noch voor dieren een tovermiddel waarmee je alles op kunt lossen. Het is wel een prima ondersteuning en kan grote doorbraken bewerkstelligen.
Een gedragsverandering in de omgeving van een dier is echter cruciaal om therapie kans van slagen te geven.

Modeverschijnsel

Bachbloesem Remedies voor dieren is een waar modeverschijnsel aan het worden. Iedereen mag zich Bachbloesem therapeut noemen en dat gebeurt dan ook. Op zich is daar weinig mis mee. Zelfstudie kan heel goed een prima basis zijn om andere mensen te helpen met het samenstellen van remedies voor hun dier. Het is echter onmogelijk om verantwoord bezig te zijn als je niet tevens verstand hebt van gedragsprocessen bij dieren.

Er zijn tegenwoordig helaas nogal wat ’therapeuten’ die als enige intentie geld verdienen hebben en absoluut geen verstand hebben van gedragsprocessen bij dieren. Toch schrijven ze Bachbloesemcombinatie voor, zonder de eigenaar gesproken te hebben, zonder therapieplan, zonder observatie, zelfs zonder het dier gezien te hebben. Er bestaan tegenwoordig zelfs postorderbedrijven die kant en klare standaard toverflesjes op voorraad hebben die dan voor alle dieren met een bepaald gedrag wel zouden werken. Je schrijft simpelweg een mailtje met bijvoorbeeld ‘mijn hond is bang’ en voor een Euro of 15 rolt vervolgens elke maand het wondermiddel kant en klaar in uw brievenbus. Dat deze manier van werken pure geldklopperij is zal u inmiddels wel duidelijk zijn.

Remedies samenstellen

Het samenstellen van de juiste combinatie is echter niet zo eenvoudig. Het is namelijk van groot belang om de dieperliggende oorzaken van de problemen goed te achterhalen en vooral het gedrag van de hond en de wisselwerking van de geleider daarop juist te interpreteren. Daar moet je de combinatie hond-baas goed voor kennen. Daarom stellen wij alleen remedies samen voor de honden van onze eigen (oud)cursisten en honden die bij ons in gedragstherapie of individuele begeleiding zijn. Als het nodig is kunnen we ook Bachbloesem Remedies voor de baas samenstellen. Honden zijn enorm gevoelig voor de signalen die de geleider met lichaamstaal uitstraalt. Je kan dat ook ‘energie’ noemen.  Hoe je het ook noemen wil; als de geleider en/of de andere huisgenoten van de hond niet lekker in hun vel zitten dan heeft dat, door de senstiviteit van de hond, direct invloed op de hond en daarmee op het gedrag.

Een beknopt schematisch overzicht van alle Bachbloesem Remedies vind je hier. Klik op de bloesems en lees de interessante teksten van de hand van Ans en Rob.

Archetypen

Het geweldige van het werk van Edward Bach is niet alleen de ontdekking van de remedies, maar ook dat de 38 remedies de archetypen zijn die te maken hebben met gevoelens zoals bijvoorbeeld jaloezie, gebrek aan zelfvertrouwen, angst of depressie. Deze gevoelens heeft iedereen op de wereld of je nu in Nederland, Zuid-Afrika of Alaska woont. Dit geldt voor mensen maar ook voor dieren.

Honden kennen ook angst, agressie, jaloezie, of willen constant aandacht. Ook bij honden kan er een disbalans zijn tussen lichaam en geest en bepaalde gemoedstoestanden. Daar help je als geleider fiks aan mee door bijvoorbeeld toe te geven, een dier onbewust te bevestigen in zijn gedrag of teveel eigen initiatief te laten ontplooien waardoor het voor honden niet meer duidelijk is wie er nu wel of niet de roedelleider is.
Op dat moment komt het dier in een nog grotere disbalans. Honden met gedragsproblemen zijn meestal hoogst ongelukkig en datzelfde telt voor hun eigenaren.
Voor eigenaren is het verschrikkelijk moeilijk om in te schatten wat de hoofdoorzaak van het gedrag van hun hond is. Immers: uit het ene gedrag vloeit het andere voort.

Een voorbeeldje

Uw hond, laten we hem eventjes Junior noemen, is een onzeker typetje en wordt op een kwade dag omver gelopen door een andere hond. Junior is flink geschrokken en is na dit gebeuren schrikachtig als er honden in de buurt komen. Als eigenaar heb je dan de neiging om het dier te kalmeren waardoor je het angstgedrag verergert.

Op een kwade dag wordt Junior weer belaagd door een andere hond. Die wilt eigenlijk alleen maar met Junior spelen maar Junior is erg bang en ten einde raad tracht Junior zijn opponent te bijten onder het motto ‘de eerste klap is een daalder waard’. De eigenaar van de zwarte hond trekt geschrokken zijn hond achteruit en maakt dat hij wegkomt. En wat doet u?  Diep in uw hart bent al lang blij dat Junior eindelijk zijn haren eens terug haalt, u moppert misschien wat voor de vorm maar eigenlijk bent u geneigd uw dappere hond te belonen.

Junior heeft nu geleerd:

  1. Bij grommen en bijten gaat die engerd weg
  2. De baas steunt me

Het gevolg zal zijn dat uw hond steeds vaker uit gaat vallen. Zijn gedrag heeft immers succes want meestal gaan de honden dan wel weg. Als dit een paar keer gebeurd zal er steeds minder sprake van angst zijn. Bij elke geslaagde poging wordt uw hond sterker (en u wanhopiger:-)).

Als je dit soort gedrag, in vaktermen geconditioneerde angstagressie genoemd, puur als leek bekijkt dan denk je te maken te hebben met een agressieve hond. Dat is natuurlijk ook zeker waar, Junior blikkert immers met zijn tanden, maar de achterliggende oorzaak is een trauma, diepgewortelde onzekerheid en angst.

Als je deze hond gelijk begint te behandelen met bloesems tegen onzekerheid en/of angst zal dat weinig tot geen effect hebben. Het is correct dat de eigenlijke oorzaak angst voor honden is maar je moet eerst het trauma en eventuele andere problemen aanpakken. Pas daarna kan je doelgericht gaan werken aan het uitvallen. Dit doen we vanzelfsprekend in combinatie met gedragstherapie.

Als de (angst)agressie onder controle is lijkt het dat je er bent maar niets is minder waar. De hond is waarschijnlijk immers nog steeds onzeker en bang. De agressie is verdwenen maar de kern van het probleem, in dit geval onzekerheid, niet. Daar werken we daarna dan aan net zolang totdat de hond weer zo goed mogelijk in balans is. Je zou kunnen zeggen dat je het gedrag afpelt als een ui om tot slot tot de kern te komen.

Acute situaties

Voor acuut optredende situaties als bijvoorbeeld angst voor vuurwerk of gebeten worden door een andere hond kun je de daarvoor geïndiceerde druppels, Rescue Remedy, natuurlijk wel prima op eigen initiatief gebruiken. In dat geval praat je over een acuut optredende situatie. Vaak bereik je in zo’n geval direct resultaat.